Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Το ιστορικό της Μονής...

Το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Σωσίνου είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κτίστηκε από τον Ιωάννη Σιμωτά το 1598 πάνω στα ερείπια άλλου Βυζαντινού μοναστηριού, που χρονολογείται γύρω στο 1430. Ενδεχομένως ο ιδρυτής του να λεγόταν Σώσινος, από τον οποίο πήρε την ονομασία του. Ο Σιμωτάς ήταν επιχειρηματίας στη Βλαχία στις αρχές του 17ου αιώνα και κατέστησε το μοναστήρι θρησκευτικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Εδώ ήκμασε η σχολή Σωσίνου που ο Ιωάννης Λαμπρίδης ονόμασε "φωτοβόλο εστία της Ηπείρου" και σε αυτή για 126 ολόκληρα χρόνια καλλιεργήθηκαν τα γράμματα, όχι μόνο τα θεολογικά αλλά και η αρχαία ελληνική γραμματεία καθώς και τα λατινικά. Μεταξύ των κορυφαίων διδασκάλων της ήταν ο Δανιήλ, Μητροπολίτης στην αρχή Τομοράβας και Πρεσλάβας, παλιάς πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, και στη συνέχεια ηγούμενος και καθηγητής στο Σώσινο, ο πιο μορφωμένος απ΄  όλους τους διδάξαντες καθηγητές στη Σχολή Σωσίνου.

Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται στα 1602.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο παραστάσεις στο ιερό και στο νάρθηκα με τις μορφές των κτητόρων της μονής. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σιμωτά, τον Ιωάννη και Εμμανουήλ Κονδαράτο και τον Ιωαννάκη Κυρίτζη. Τοιχογραφίες ναό έγιναν και κατά το έτος 1838. Η μονή διέθετε μεγάλη και σημαντική βιβλιοθήκη. Το μεγαλύτερο μέρος των κελιών, το αρχονταρίκι καθώς και η στέγη, ανακατασκευάστηκαν το 2008 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, υπό την επίβλεψη των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών, ενώ πολλές συμπληρωματικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο εκτελέστηκαν από την Ιερά Μονή.

Εκτός από το καθολικό, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στεγασμένη στέρνα της μονής. Το συγκρότημα περιβάλλεται από ψηλό πέτρινο τοίχο.

Η Ιερά Μονή υπάγεται σήμερα στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος Παρακαλάμου και λειτουργεί ο π. Διονύσιος Τάτσης.Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκαν στους χώρους της μονής δύο παρεκκλήσια: Το ένα είναι αφιερωμένο στο Άγιο Παϊσιο και το δεύτερο που έχει τη μορφή κατακόμβης είναι αφιερωμένο στους Ηπειρώτες Αγίους. 

Η Ιερά Μονή εορτάζει την 25η Μαρτίου, ωστόσο ιερές ακολουθίες τελούνται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, όπως στις εορτές των δύο παρεκκλησιών, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, του Αγίου Πνεύματος, Πέτρου και Παύλου, στις εορτές της Παναγίας, του Αγίου Παϊσίου, των Ηπειρωτών Αγίων, την περίοδο πριν το Δεκαπενταύγουστο (παρακλήσεις κ.α.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου